Wat is gezond?

Er is geen onderwerp wat zo divers besproken is als dit. De een weet het nog beter te vertellen dan de ander

Vet-arm, Calorie-arm, Vitamine-rijk (ons voedingscentrum)
Atkins, South Beach, the Zone
Biologish, Marco-biotisch, Ayuverdish, Vegetarisch of zelfs Veganistisch

En ze beweren allemaal het EI van Columbus gevonden te hebben. Kortom, het is een chaos!

Ik wil me niet in deze chaos de taak stellen alle redeneringen van iedereen te weerleggen en als winnaar uit de bus te komen: maar ik stuur hier wel mensen het bos met een behoorlijk extreem dieet dus ik vond wel dat ik er iets over moet zeggen.Ik zal hier KORT mijn bevindingen uiteen zetten en laat het daarna aan jou over om jezelf via het internet te overtuigen ..!

Metabolic Typing

Ik ben gevallen vor het concept 'metabolic typing': Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. De stofwisseling voor vetten en de stofwisseling voor koolhydraten zijn verschillende, gescheiden cycli in het menselijk lichaam. Het idee van metabolic typing is nu dat sommige mensen beter op de vetstofwisseling draaien, anderen beter op de koolhydraat-stofwisseling en weer anderen het beste op een 50-50 combinatie van beide cycli. Dit concept verlaat dus de illusie dat er 1 dieet het beste voor iedereen is en brengt optimaal eten terug naar het individu.

De focus ligt op de basis-samenstelling van het voedsel in termen van:
-Eiwitten, bouwstof
-Vetten, brandstof
-Koolhydraten, brandstof

de verhouding tusen deze 3 marconutritienten zijn per persoon zeer verschillend. Ook vitamine behoeftes verschillen bij verschillende verhoudingen. Wijk je in grote mate af van de verhoudingen die bij jou passen krijg je de moderne aandoeningen als overgewicht, diabetis, een veelheid aan auto-immuun aandoeningen, kanker, dementie en noem ze maar op.

er zijn auto's die op superbenzine rijden en autos die op diesel rijden. Gooi je superbenzine in een dieselauto, dan ontstaan er ernstige, vreemde problemen die ook per diesel-auto anders zullen zijn. Je kunt het dan wel naar de garage brengen, laten repareren en vervolgens b.v. betere kwaliteit superbenzine erin gooien, maar de dieselauto zal nog steeds kapot gaan. Ook kun je het falende onderdeel ombouwen tot eentje die wel met superbenzine overweg kan, maar dan zal het vervolgens op een ander onderdeel fout gaan: de dieselauto is gewoon niet ontworpen voor superbenzine en je voorkomt een hoop problemen door er gewoon diesel in te gooien, zoals het hoort.

Dit concept wordt verder prima uitgewerkt op mercola.com dus ik zie niet de noodzaak er hier verder op in te gaan.

Waarschijnlijkheid

Bewijzen heeft niemand, dus spreken we over waarschijnlijkheid.

Huidige situatie:
We leven steeds gezondheidsbewuster en desondanks worden we steeds dikker en steeds zieker. Gezonder eten betekent volgens de overheid: minder vlees, minder vet en dus automatisch meer koolhydraten maar dat zeggen ze er niet bij. Mensen worden wel veel ouder dan vroeger, maar dat kan ook te danken zijn aan het vermogen van de medische stand om zieke mensen met allerlei kunstgrepen TOCH in leven te houden. Allerlei dodelijke infectieziektes zijn wel uitgebannen, maar daar hebben we de chronische aandoenigen voor teruggekregen: doen we het wel echt zoveel beter dan vroeger?

de bestaande chaos tav dieten
Klinkt gek, maar de bestaande chaos aan dieten kan een goede verklaring zijn voor de validiteit van het concept metbolic typing. Er zijn vele dieten en de auteurs roepen allemaal om het hardst dat het zo goed werkt. Het kan dus heel goed zo zijn dat al deze auteurs vanuit hun eigen perspectief ook inderdaad gelijk hebben! Zij boeken inderdaad goede resultaten bij een bepaald aantal mensen. De denkfout die zij maken is dat ze ervan uitgaan dat het daarom wel voor iedereen zal gelden:: FOUTJE ..... de ene mens is immers de andere niet en zeker niet tav eten. Deze denkfout is verleidelijk en daarom ook een echte klassieker: ook de medische wetenschap verslikt zich er geregeld in. Als een bepaalde behandeling bij verschillende onderzoeksgroepen niet consequente resultaten oplevert is de conclusie dus 'niet bewezen'. De samenstelling van de patientengroep zal qua metabolisch type verschillen van de andere en dit al dus het resultaat beinvloeden, maar metabolisch type is een niet erkende factor dus die wordt niet meegewogen. Mensen zijn vast op nog wel 100 onbekende manieren te categoriseren.

Historisch geografisch perspectief
We zijn geevolueerd als jagers/verzamelaars. Slechts 10.000 jaar geleden leefden de toenmalige mensen grofweg op een dieet van vlees/groentes en af en toe wat bessen een knol. We zijn genetisch identiek aan 10.000 jaar geleden. Zeker hier in de meer noordelijke hoek is fruit veel schaarser en slechts een paar maanden per jaar, dus waar het fabeltje 'fruit moet elke dag' vandaan komt ...? De jagers en verzamelaars in het noorden consumeerden zeker niet meer dan 20% energie uit koolhydraten, tegenwoordig is dit soms wel 60% !! Aannemelijk is dat het historisch percentage koolhydraten in zuidelijke afrikaanse/aziatische mensen hoger ligt ivm het klimaar en de beschikbaarheid van fruit het hele jaar door. Pikant detail voor ons is dat HLA B27 daarginds niet of nauwelijk voorkomt ... historisch uitgeselecteerd?

Hypotheses oorzaak een aantal chronische ziektes
Auto-immuun aandoeningen, laag koolhydraat in een of andere vorm werkt vaak, maar ook weer niet altijd (afhankelijk metabolic type?)
Diabetis, is het falen van de alvleesklier domwweg een gevolg van jarenlange overbelasting door chronische overconsumptie van koolhydraten?
Kanker, veel soorten kankergezwellen kunnen alleen koolhydraten verbranden. Een gebruikte tacktiek is ook het gezwel uit te hongeren door koolhydraten te beperken
Dementie: laatste standpunt uit reguliere hoek is dat evt een chronische hersenontsteking de oorzaak zou kunen zijn, vgl de chronische reumatische gewrichtsontsteking en tel 1 + 1 op.Opmerking: Ik beschrijf hier slechts mijn eigen ervaringen en opvattingen. U past deze geheel op eigen risico toe op uw eigen situatie. Ik heb totaal GEEN medische opleiding genoten.