Ons Medisch Systeem

Deze pagina gaat over het medische systeem, en wat je er van mag verwachten en wat niet.

algemeen

Er wordt veel gekaagd over het regulier medisch systeem, en er wordt ook heel lyrisch over gedaan dat het zo superieur zou zijn: idem dito over alternatieve geneeskunde. Beide opvattingen zijn niet op zichzelfstaand waar, het succes van het gekozen systeem hangt af van het ziektebeeld waarop het wordt toegepast. Dit gegeven stelt de patient in staat ervoor te zorgen dat zijn bezoek aan de gezondheidszorg een succes wordt en geen teleurstelling, mits hij kan beoordelen voor welke aandoening welk systeem in te schakelen.

karakteristiek regulier

Regulier gaat er min of meer vanuit dat een mens uit onderdelen bestaat. Deze onderdelen kunnen kapot gaan (ziekte) en moeten dan gerepareerd en/of vervangen worden: een beetje als een auto.
De reguliere dokter maakt altijd de afweging om bij ziekte wel/niet IN TE GRIJPEN (zoals dat wordt genoemd)
Regulier INGRIJPEN leidt vaak tot overname van taken die het lichaam zou moeten doen via medicijnen/operaties. Antibiotica voor de infectie, operatie om de onstoken darm weg te halen.

karakteristiek alternatief

Alternatief erkent als eerste dat het lichaam leeft en dat het gezond wil zijn. Als tweede uitgangspunt geldt dat het lichaam zelf het beste weet hoe het zichzelf moet onderhouden, het woord ingrijpen zal dan ook niet vaak vallen in alternatieve hoek. Er kunnen echter wel omstandigheden optreden dat het lichaam het niet meer aankan en ziekte optreedt.
Dit betekent in de alternatieve visie echter niet dat het lichaam kapot is, maar dat het door de omstandigheden zijn werk niet meer goed kan doen.
Eeen alternatieve genezer zal dan ook proberen die omstandigheden te verbeteren zodat het lichaam weer in staat is zelf de boel op orde te houden.

Soorten aandoeningen

Acuute aandoeningen
Denk hier aan ongelukken, gebroken botten, schotwonden, schedelbasis-fracturen, brandwonden, slagaderlijke bloedingen, heftige infecties met vleesetende bacterien.
Er is meestal zeer duidelijk een (of meer) onderdeel(en) stuk en er is vaak niet veel tijd meer!

Moderne aandoeningen
Kanker, diabetis, reuma, MS, ME
Het probleem bij deze aandoeningen is dat de symptomen niet de oorzaken zijn. Het gehele lichaam is overduidelijk in de war tav fundamentele processen maar waarom??
Men kan zien dat bv bij reuma het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, maar niet waarom dit gebeurd.

Regulier & acuut
Regulier doet het zeer goed met acuute aandoeningen. Reparatie van het kapotte onderdeel lost meestal ook het gehele probleem op.
Hier worden door goede onderdeelkennis, mooie technieken en knappe chirurgen veel levens gered: SUPER!!

Alternatief en acuut
Hmm ik zou hier zelf niet voor gaan omdat zoals gezegd de onderdelen visie goed past bij de aard van de acuute aandoening: er is vaak overduidelijk een onderdeel kapot.
Qua zelf-reparatie zijn er wel wat mogelijkheden, maar er vaak te weinig tijd om eens rustig enige omstandigheden te gaan wijzigen en zien hoe het lichaam daarop reageert.

Regulier & modern
Dit gaat beduidend minder goed. Er lijkt van alles mis te gaan maar er is niet echt een oorzaak aan te wijzen.
Regulier kan vaak wel iets doen gericht op de symtomen maar dit leidt vaak niet tot een oplossing: men moet blijven symptoombestrijden of het probleem keert na een operatie gewoon terug op een andere plek.
Of bij b.v. reuma leidt symptoombestrijding tot bestrijding van het eigen afweersysteem wat natuurlijk op zijn minst dubieus is aangezien je dit afweersysteem nodig hebt voor je afweer..
De verbeterde symtoombestrijding heeft een nieuw type aandoening geintroduceerd: de chronische aandoening. De mensen

Alternatief & modern
Hier past de de alternatieve visie weer beter: er gaat zoveel fundamenteels mis dat omstandigheden wellicht een meer logische oorzaak zijn: alsof je diesel in een auto voor superbenzine gooit.
Deze site informeert uiteraard over een alternatieve dieetoplossing (eten=brandstof=omstandigheid) voor een moderne ziekte.
Opmerking: Ik beschrijf hier slechts mijn eigen ervaringen en opvattingen. U past deze geheel op eigen risico toe op uw eigen situatie. Ik heb totaal GEEN medische opleiding genoten.