Hier vind je wat kennis die handig kan zijn als je bechterew hebt.
Het is onderverdeeld in de volgende kopjes:

Wat is bechterew
Rol van HLA-B27
Oorzaak
De twee kanten van bechterew
Diagnose perikelen
Complicaties


Wat is bechterew
Bechterew is een auto-immuun aandoening. Je immuunsysteem valt je eigen lichaam aan, met name in de rug, heupen en ogen. Dit resulteert in ontstoken, pijnlijke soms gezwollen gewrichten, moeheid en moeite met rechtop te lopen. Dit alles KAN behoorlijk uit de hand lopen: gewrichten waar de meeste onsteking is gaan na een aantal jaren Ankyloseren, wat latijns is voor samenvoegen: het kraakbeen in het gewricht transformeert naar bot en de twee delen van het gewricht zitten vervolgens aan elkaar vast. Meestal heb je de ontstekingen enkel in rug heupen of ogen, maar op alle aanhechtingen van pezen kunnen onstekingen onstaan: zelfs de darmen is mogelijk, maar dan heet het opeens anders: Ziekte van Crohn. De immuunreactie komt en gaat, in golven van een aantal weken: hij kan ook jaren weg zijn en dan opeens weer terugkomen, erg onvoorspelbaar allemaal. In hoeverre bovenstaand scenario waarheid wordt hangt af van de ernst en de continuiteit van de immuunreactie: er zijn plenty mensen veel stijfheid maar weinig tot geen ankylosering, en je hebt ze ook die in 1 jaar tijd twee kunstheupen moeten nemen of bij wie alle wervels in de rug aan elkaar gegroeid zijn tot de bekende 'Bamboo Spine'.
Oorzaak van Bechterew
Officieel is de oorzaak onbekend. Dit officiele standpunt is een treurige zaak en daarom deze site want Prof Alan Ebringer hanteert al 30 jaar een zeer werkbare hypothese:
de oorzaak van bechterew is een infectie van de dikke darm met de darmbacterie "Klebsiella Pneumoniae".
Dit beestje is een normaal lid van de menselijke darmflora, houdt de wetenschap al decennia bezig en staat bekend als zeer veelzijdig en erg lastig uit te roeien.
De klebsiella bacterie heeft zich ingegraven in zweertjes in je darmen en veroorzaakt hier een immuunreactie die terugslaat op je eigen lichaam.

Immunsysteem-concentratie in de darmen

belangrijk punt om je te realiseren is dat binnen in je darmen de scheidslijn tussen de buitenwereld en binnenwereld het dunste is. Deze scheidslijn is ook nog half-doorlaatbaar aangezien voedingsstoffen door de darmwand heen moeten kunnen gaan. Indringers moeten daarentegen weer worden geweerd om infecties te voorkomen. Het is daarom niet verwonderlijk dat je immuunsysteem zeer sterk geconcentreerd is in en rondom je darmen vandaar ook dat een infectie juist daar zeer grote gevolgen kan hebben.

Gelijkenis

Cruciaal is verder dat Klebsiella op ons lijkt. In zijn celwand zitten eiwitten die sterk lijken op het HLA-B27 eiwit dat 96% van de Bechterew patienten bezit. Aangezien een verdedigingsreactie van ons immuun systeem in eesrte instantie tegen de schil van het beestje is gericht (om deze stuk te maken) zal het de lezer duidelijk zijn dat deze gelijkenis op zijn minst een linke zaak is.

De hypothese van prof Dr Ebringer is dan als volgt weer te geven:
De rol van HLA-B27

96% van de mensen met Bechterew heeft het HLA-B27 eiwit in botten en ogen zitten, terwijl maar 8% van de mensen in nederland dit eiwit bezit.
Het is dus duidelijk dat dit eiwit iets met bechterew te maken heeft. 100% verklaring is het niet, want 4% van de mensen heeft het eiwit niet, en toch Bechterew.
tav de Klebsiella

DFB geloofwaardig

Wat DFB zo geloofwaardig maakt is de globale verspreiding van HLA-B27 in de menselijke bevolking te bekijken ten opzichte van het historisch dieet in die regionen.

Blijkbaar heeft HLA bepaalde voordelen, anders kwam het 50% percentage niet voor, maar als zetmeelconsumptie omhoog gaat wordt het genetisch uitgeselecteerd, dus is het niet voordelig.
Je kunt het gooien van zetmeel in een HLA lichaam vergelijken met het gooien van superbenzine in een dieselmotor: dit gaat niet werken, ook niet als je vaak naar de garage gaat.

=> Voor mij persoonlijk zijn dit de STERKSTE bewijzen die er zijn, miljoenen jaren genetische selectie door de natuur, een procedure die zeker niet beinvloed wordt door commerciele motieven.

Gevolgen voor de wijze waarop bechterew beschouwd kan worden
De klassieke bestrijding van bechterew maakt gebruik van onstekings-onderdrukkers van de groep NSAID (Non Steroide Anti Inflammatoire Drugs). Wat dit precies is zoek je maar ergens op op het internet, maar in dit kader wil ik opmerken dat deze drugs een eroderend effect op de darmwand hebben: ze maken de darmwand dus stuk. In het kader van deze theorie betekent dit dus dat ze het de klebsiella dus MAKKELIJKER maken om zich DIEPER te nestelen. Het verraderlijke van deze drugs is dus dat ze de symptomen van de onsteking verminderen maar dus de OORZAAK aanwakkeren. Let wel: als je geen keuze hebt (dieet werkt niet bij iedereen helaas) dan heb je geen keuze, maar heb je hem wel, maak hem dan ook.
De twee kanten van bechterew
Bechterew heeft twee kanten. Onderscheid maken tussen deze twee is belangrijk voor je. Mensen denken dat bij meer pijn de Bechterew erger is terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Het is wel zo dat door langere onstekingsperiodes de schade aan de wervelkolom toeneemt waardoor mechanische klachten ernstiger worden: er is dus zeker een relatie, maar deze is indirect.
=>de andere kant op kan ook: knelpunten in je wervelkolom kunnen een ontsteking uitlokken.

Je kunt het verschil bij benadering wel voelen.
Voelt je rug BEURS, warm en pijnlijk bij aanraking, ga er dan maar van uit dat de boel ontstoken is.
Voel je scherpe pijn (evt bij bepaalde bewegingen) dan kan dit heel goed het gevolg zijn van een beklemde pees/zenuwtakje door een spierverkramping in je rug of doordat de wervels in je rug uit positie zijn geraakt.

Als je dus begint met het dieet en de pijn wordt minder en op een dag is het weer meer, je zoekt je suf of je misschien toch niet iets verkeerds hebt gegeten en je kunt het niet vinden. begin dan niet meteen te twijfelen, maar let erop of het BEURS is: zoniet dan is het OK met de Bechterew, maar heb je een mechanisch probleem en moet je dus gewoon ouderwets OEFENEN!!

HET IS NOG NOOIT VOORGEKOMEN DAT HET EERST WEL WERKT EN DAN NIET MEER!

Complicaties
Bechterew kent vele complicaties, waarvan we hier een niet complete lijst hebben:
Diagnose Perikelen
Als je (zeker als leek) een uitspraak doet die tegen het oordeel van artsen ingaat lok je een aanval tegen deze uitspraken uit: al was het maar om de eer van de beroepsgroep te verdedigen. Een manier om hieronderuit te komen is door niet te roepen: dit dieet werkt tegen bechterw, maar: veel mensen met diagnose bechterew hebben in feite geen bechterw maar meer een overmatige immuunreactie op normale darmflora. Een misdiagnose kan men over het algemeen beter verwerken dan de beschuldiging er volledig naast te zitten.


Opmerking: Ik beschrijf hier slechts mijn eigen ervaringen en opvattingen. U past deze geheel op eigen risico toe op uw eigen situatie. Ik heb totaal GEEN medische opleiding genoten.