De uitvoering van de DFB (Darm Flora Beperking) strategie

Hier beschrijven we hoe het moet, want theorie is wel leuk, maar hoe krijg je het voor elkaar, daar gaat het uiteindelijk om.


doel van DFB
voedselgroepen
de starttacktiek
Koken: wanneer en hoe??
blijf ik wel gezond?

Doel
Doel van DFB zit al in de naam: Darm Flora Beperking. Het doel is dus je populatie darmflora in grootte terug te brengen. Hier is maar 1 manier voor: de darmflora uithongeren.Tegelijkertijd moet je jezelf uiteraard NIET uithongeren.
=> Dit betekent dat je dingen moet eten waar jij het goed op doet en je darmflora niet.
Die darmflora zit voornamelijk in je dikke darm, achteraan in je spijsverteringskanaal dus. Hier verzamelen zich de restanten van wat jij die dag ervoor gegeten hebt om aanstonds uitgescheiden te worden: Tot uitscheidingstijd dienen ze tot voedsel voor de darmbacterien. De darmflora groeit zeer snel (2-3 uur) op: De darmflora groeit minder snel (1-2 dagen) op:

NB er zijn ook producten waar al darmflora inzit, met name BIOgarde-yogurt en probiotica als Yakult: zeer gezond allemaal, maar niet voor ons dus pas op.

Voedselgroepen

Verschillende voedselgroepen en hun invloed op je darmflora worden hieronder besproken.

Zetmeel
Zetmeel behoort tot de groep van koolhydraten. Glucose is de meest elementaire koolhydraat en de rest bestaat uit een aantal glucose moleculen aan elkaar. Zetmeel bestaat uit hele lange ketens van glucose-moleculen. Je spijsvertering hakt deze ketens mbv enzymen in stukjes tot er slechts glucose-moleculen over zijn. Alleen deze kun je als voeding opnemen. Dit proces met die enzymen heeft een efficiency van 80-90%. Dit betekent dat er dus rond de 15% van het zetmeel onverteerd blijft, niet wordt opgenomen en in je dikke darm belandt waar het tot voedsel voor de gewraakte darmbacterien dient.
Dit zetmeel is de lastigste om te vermijden, de voedingsindustrie stopt nl overal gemodificeerd zetmeel in (bv strooikaas) ETIKETTEN LEZEN DUS.
Op die etiketten wordt, helaas voor ons, vaak gesproken over koolhydraten ipv zetmeel.
Koolhydraten is dus zetmeel EN suiker, zetmeel wordt nl afgebroken tot suiker en is dus voedingstechnisch gelijk: MAAR NIET VOOR ONS (vanwege die darmflora). Enkelvoudige suikers zijn OK voor ons, maar meervoudige suikers NIET. Op zo'n etiket staat gelukkig wel vaak:
Koolhydraten 10g (waarvan suikers 2g) :: dit betekent dus 8 zetmeel per 100g, dit is meestal teveel maar misschien voor jou niet.
Lijstje:
alle graanproducten (brood/meel)
aardappels
alle peulvruchten
rijst, mais
toegevoegd zetmeel (ETIKET)
ONRIJP fruit, met name bananen, nectarines, mangos.

IEDEREEN heeft een buffer en kan dus een bepaalde hoeveelheid zetmeel eten zonder problemen. Hoe groot die buffer is hangt af van de persoon en voor die persoon ook weer van de dag. Dus wat de ene dag OK is kan de volgende dag teveel zijn. Jouw altijd veilige buffer leer je door ERVARING kennen.
FOS
Fructo-Oligo-Sacharride is een zetmeel-achtig molecuul wat ook veel darmflora genereert.
Het is onverteerbaar en alles komt dus in de dikke darm als voedsel van de darmflora: toch kunnen veel mensen het prima eten om een of ander vage reden.
Het zit in: prei, ui, artisjok, asperges en nog een paar groentes.
Het zit ook in knoflook, maar in knoflook zitten ook veel bacteriedodende stoffen. Per saldo is knoflook dus OK en zelfs zeer OK.
Lactose
Lactose is een suiker wat uit meerder glucose moleculen bestaat. Om die reden heb je voor de vertering van glucose ook een enzym nodig, en blijft er om efficiency redenen genoemd bij zetmeel dus een gedeelte onverteerd. Lactose wordt door volwassenen vaak zelfs zeer slecht verteerd en een groot percentage beland dus is de dikke darm waar het tot voedsel voor bacterien dient. Lactose zit NIET in harde kaas, want tijdens het productieproces eten bacterien deze lactose op. Bij overige melkproducten is dit NIET het geval dus vandaar het gevaar. Hoe groot dit gevaar voor jou is blijft een kwestie van proberen.
darmflora-onvriendelijke voedselgroepen
Deze moet je WEL eten: Vlees, groentes, fruit, harde kaas, vetten. Zie ook de safelijst!! Dit is genoeg om zeer gevarieerd en lekker te kunnen eten!! Zie voor recepten low-carb websites.
Start Tacktieken

Je hebt een behoorlijke aandoening, alles doet zeer, je leven is al niet al te tof en iemand praat over een of ander dieet wat zogenaamd zou helpen maar helpt het wel?? OOK NOG Op je eten letten is nou niet al te levensvreugde verhogend om het maar even zo te zeggen, TENZIJ daar een SIGNIFICANTE reductie van problemen tegenover staat natuurlijk, maar ja, dat is nou net het puntje wat je nog niet zeker weet.
Dit laatste is erg essentieel: als jij RECHTSTREEKS de relatie tussen je eten en de bechterew voelt dan wordt dieten erg makkelijk vol te houden: het wordt een eenvoudige keuze tussen 'op je eten letten' of 'pijn lijden'. De relatie is nl lineair: hoe meer je smokkelt, hoe meer ontsteking je hebt.
Een andere kant van dieten is de verdere impact op het lichaam. Je gaat overschakelen van een koolhydraat-stofwisseling naar meer een vetstofwisseling. Dit kan initieel best wat teweeg brengen in je lichaam.

Zie ook de safelijst!!

Tactiek1: Cold Turkey
Aangeraden door de meeste low-carb gurus. Als je verder redelijk gezond bent zou ik hiervoor gaan. Het voordeel is dat je er zo snel mogelijk achter komt OF HET WERKT, en dan is het niet moeilijk meer vol te houden. Je schakelt echter over van een koolhydraatstofwisseling naar een vetstofwisseling en dat kan de eerste dagen wel even een kleine jetlag geven.
Uitvoering:
Tactiek2: Stapsgewijs
Als je al wat 'krakkemikkig' bent (maag/lever/nieren) kun je overwegen om het in stappen te doen: kan ook, duurt alleen langer.
Neem bv stappen van 1 of 2 weken Slaat het aan dan kun je overstappen op het opzoeken van je grenzen: de herintroductiefase dus. Bij mij werd dit niks, dus ik zit nog steeds op 0% zetmeel/FOS maar bij anderen soms wel.

Tactiek3: Halfbakken

Ik schep eens een keertje wat minder aardappelen op en kijk of het effect heeft. Het zal wel niet, maar ja dan heb ik tenminste weer eens iets geprobeerd ....

Tip: bespaar je de moeite want dit gaat niet werken. De darmflorapopulatie moet je een aantal dagen consistent de voedseltoevoer afsnijden voordat hij gaat krimpen en dan duurt het nog een paar dagen voordat je lichaam erop reageert. Vooral zetmeel is niet makkelijk te vermijden en je gaat dus fouten maken wat jou weer zand in de ogen strooit: werkt het nou wel of werkt het nou niet??? Om deze reden is dit een aanpak die vaak alleen werkt als je er 100% boven op zit. Halfbakken werk leidt slechts tot verkeerde conclusies mbt de werkzaamheid van deze aanpak: hier heb je overigens alleen jezelf mee.

Koken, wat, wanneer en hoe

Wat:
Met de ingredienten uit de safelijst kun je lekkere prakjes gaan maken. Het gebrek aan bulkvoeding (zetmeel) moet aangevuld anders krijg je tekorten.
Het gebrek aan bulkvoeding vul ik aan met vet. Echte Boter is een goede keuze, palmolie/kokosolie gaat ook goed. Dit werkt perfect, beter dan vlees alleen, het vult geweldig en geeft goede energie die lang meegaat.
->2 keer per dag eten is dan vaak plenty genoeg!
Beetje groente erbij ... klaar
bv

Creatieve Prutjes
1 dikke tomaat/stukje courgette/1 kipfilet/30g boter/stukje verse gember/sap halve citroen
=>alles kleinsnijden bakken, even stoven
Vlees Variaties: met entrecote en/of saucijs (lekker vet), vakenshaas, AH heeft ook lekkere voorgekruide kip PiriPiri
Groente variaties: broccoli/paprika/aubergine/paksoi

of

Heel Eenvoudig
1-2 (schouder/rib/haas)karbonades/200g diepvries rode kool/30g boter

Wanneer
Thuis zal hetwel lukken, op het werk is het even puzzelen
Werk
>magnetron
Op mijn werk is er een magnetron. Dus kook ik thuis (evt de avond van tevoren) en neem het mee in luchtdicht-afsluitbare bakjes (kopen bij Blokker)
Even opwarmen, eten maar ...
> bedrijfskantine
Als ik elders werk vis ik iets uit de bedrijfskantine, meestal vleeswaren/boter en fruit.
Salades moet je ff goed checken en dit is niet altijd zo makkelijk want aan de kassa weten ze echt niet wat er allemaal inzit.


Onderweg
>Restaurant
Shoarma/Doner kebap is overal
Grieks is ook makkelijk (pas op de uien als dit een issue voor jou is)
In andere restaurants bestel je iets wat herkenbaar is als het op je bord ligt, dan zonder de aardappels/frieten met extra boter
Een lijst geven van wat je niet mag eten en het verder overlaten werkt vaak niet, sorry vergeten etc:
maak je niet kwaad: het is per slot niet hun probleem dus niet hun prioriteit.
>Supermakt
In de supermarkt kun je het weer uitzoeken: bv een paprika met gekookte geldere worst

Hoeveel
Ik eet ongeveer 500 gr vlees/60-100g boter/300g groentes per dag. MIjn 50-100 g koolhydraten haal ik uit chocolade en/of fruit


Opmerking: Ik beschrijf hier slechts mijn eigen ervaringen en opvattingen. U past deze geheel op eigen risico toe op uw eigen situatie. Ik heb totaal GEEN medische opleiding genoten.